>>ROCK OUT Pressreleases & Reviews eng/swe

MORE PRESS>>>
ROCK OUT 'SOUND CHECK'

This is like boxing. Animal-style drums in one corner & fucked-up scratch in the other. ROCK OUT is Sweden's finest duo for freeform jazzpunk.This is actually far beyond anything you've ever heard. Niklas Korssell(also in THE PLAN and APAN), the drummer is unpredictible, surprising and great. He's no doubt the best drummer we've ever laid eyes on. Henry Moore Selder (ex-MAZARINE STREET, also inCHIHUAHUA and PUPPET MASTERS) is responible for the turntable-anarchy here. Violent freeform scratch on one single deck! Recognizable pieces of good old classics, forgotten songs & exotica in a mayhem of freejazz at it's best - powerful, shocking and fresh!

This is the debut CD of ROCK OUT. They also have a band with Mats Gustafsson called DJUSTABLE. They are also known to have done a very bad recording-session with Jim O'Rourke. The cover is tastefully designed by Vilunki 3000 of THE OP:L BASTARDS.

Whatever dangerous substances they've been slipping into the water systems around Gothenburg, it seems to have driven some people way over the edge. Using just a set of drums, a single turntable and a sprawl of rotten vinyl, Rock Out's Niklas Korsell and Henry Selder vomit a mental-asylum of rabid, fucked-up beats and surreal samples, astoundingly chaotic stick thrashing and thrown-against-the-wall improvisation. It's just a short, potted scooter ride away from a fatally zapped-out Boredoms, Jon Spencer pissing all over his blues explosion from a great height in high winds or Soulwax's Too Many DJ's attacking first their records and then themselves with hammers and tongs. It's eleven, erm, 'songs' slammed into twenty-one minutes while the drummer suffers from extreme bouts of tourettes syndrome of the cymbal and the needle attempts to fatally overdose the vinyl one last time. "Freeformjazz punk" they say, "no long intros, no boring rubbish" they promise, a riot of madness and diseased art-punk gone AWOL and never due to return is what they deliver.

Review by Ian Fletcher, Careless Talk Costs Lives, UK MAY 2002.

För mig som aldrig lyssnat på någon form av frijazz är det här något helt nytt. Min enda referens jag kan komma på till Rock Out´s musik är John Zorn. Det är väldigt intensivt och eftersom det är väldigt improviserad musik så tycker jag att det är fantastiskt. Frenetiskt trumspel versus Henrys djävuls-scratching. Jag läste någonstans att det här var framtidens musik, eller kanske rättare sagt, musik från framtiden. Det där får man tolka som man vill men hela skivan är som ett stort rattande av radiokanaler med en galen trummis i rummet. Man skulle kunna jämföra det med att zappa mellan alla TV-kanaler man har och sedan bli ursinnig för att det bara är skit på dem alla och därför går man och slår sönder sitt splitternya trumset. Man riktigt pulvriserar trummorna i 20 minuter. Man slutar inte förrän det är helt totalförstört. Innan dess har radion fått fnatt och börjar ratta mellan radiokanalerna av sig självt samtidigt som volymen höjs och sänks. Det går troll i rummets alla elektroniska maskiner. Mikrovågsugnen sätts igång, elvispen börjar surra, brandvarnaren tjuter och TV´n bläddrar mellan kabelkanalerna med en omänsklig hastighet. Allt gnisslar och blinkar samtidigt som trumsetet misshandlas till oigenkännlighet. Mina damer och herrar: Rock Out!

Fredrik Kullman/ www.tjuvlyssna.com

Nu när vi har hyllat Rock Out i över ett år, haft med dem på årsbästalistor, recenserat konserter och tipsat om gratis live-inspelningar är det väl inte mer än rätt att vi också recenserar debutskivan. Nej, just det. Häär kommer recensionen. Rock Out utgör en av Sveriges mest underhållande och mest fartfyllda liveakter och de två enda medlemmarna är aktiva veteraner. Trummisen Niklas Korsell är även medlem i hyllade The Plan och den ganska mystiska gruppen Apan. Den halvkvalificerade enkel-turntablisten Henry Moore Selder är en fd Mazarine Street-medlem och ingår numera även i Puppet Masters och Chihuahua. Tillsammans har de två konstruerat en tidigare okänd form av plötslig attack-jazz med tydliga inslag av både punk och en hel del dumskallighet, enbart med hjälp av ett trumset, en skivspelare och en samling gamla vinylskivor. Naturligtvis blir det mest korta låtar och resultatet är fantastiskt, oavsett om man betraktar det som ett nytt konstnärligt uttryck, en ren energiuppvisning eller ett actionfilm-äventyr. Och det är tur att de förstått det där med den ulitmata längden, att konserter inte får vara för långa när musiken, som här, består av både hyperkomprimerad och stokastisk information. Den här skivan är inte heller så värst lång och det är exakt därför den är så bra. Precis hela tiden.

Petter

När friformjazz fungerara som bäst är det som att öppna ett fönster och vädra ut allt som är gammalt och unket. När det fungerar mindre bra är det som ett ändlöst vevande av trötta och nötta föreställningar om hur fri musik ska låta. Duon Rockout figurerar på den stockholmska friformscenen och levererar på denna mini-CD elva musikaliska utbrott som kan hänföras till den första kategorin. Om det är jazz eller rock eller konstmusik är inte intressant, viktigare är konstaterandet att det låter himla bra och roligt när de trummar, skratchar och spelar raspiga vinylskivor. Att Nicklas Korsell även trummar med 'The Plan' är onödig bonusinformation.

Dan Backman, SvD

Mer fragmentarisk musik än den som görs av den ganska obskyra stockholmsduon 'Rock Out' är svår att tänka sig. En frijazztrummis och en DJ som förenade av en hänsynslös punkattityd gör intensivt lekfulla ljudcollage där de återanvänder ljudsnuttar på vinyl från alla tänkbara delar av musikhistorien. Att se dem live är en upplevelse, men efter att ha hört deras skivdebut kan det konstateras att det fungerar nästan lika bra. Rock Out består av trummisen - som till vardags spelar helt annan musik i nyligen grammisvinnande The Plan - samt plattvändaren Henry Moore Selder. Det är den senares skivsamling som får en att gång på gång tappa hakan: ena stunden spelar han upp fragment av surfrock och "Ack Värmeland du sköna" på sina grammofoner, för att i nästa trasa sönder en barockopera till oigenkännlighet eller bara skratcha fram gnisslande ljud. Resultatet är en enormt förtätad musik, där varje liten gest från de samspelta musikerna har en mening. Därför känner man sig faktiskt inte lurad när man pustar ut efter att ha lyssnat på elva låtar och upptäcker att hela kalaset var slut på bara 21 minuter.

Rasmus Fleischer, Arena

Rock Out är en stockholmsduo som utövar modern frijazz i den högre skolan. Trots sättningen - trummer och skivspelare - har de knappast några särskilda pretantioner att omdefiniera svensk hiphop. Tyvärr, skulle jag vilja säga. Jag vet mer en ett par självutnämnt öppensinnade hiphop-skallar som skulle må bra av att se ohämmade hobbyskratchare Henry Moore Selder live. Henry har med bakgrund i popbanden Chihuahua, Puppet Masters och Masarine Street ganska lite att hämta i form av streetcred, något han naturligtvis inte behöver bekymra sig över. Det är fritt fram för honom (liksom fär vem som helst annan) att våldföra sig på allt från Pete Rock till banjomusik och varietéorkestrar från 50-talet. På ett väldigt befriande vis sammandrabbar Henrys fria turntablism med Niklas Korsells mästerligt uttrycksfulla trumspel. Internationellt når blågul hiphoprelaterar experimentlusta nog ännu inga större framgångar. Lokalt ifrågasätter så väl Rock Out som Stacs of Stamina en rad rådande attityder och musikaliska värderingar i hophops-sverige. Fler våågade ideér behövs om musikformen någon gång skall hitta ett hem efter fritidsgården.

Stefan Kragh, Nöjesguiden

Scratchande frijazzare improviserar på festival

Det enda som är säkert är att inget är säkert. Ungefär så lyder varudeklarationen inför lördagens Ideal-festivalspelning med Rock Out. - Det kanske blir Bach. Eller nåt annat. Vi får se, säger trummisen Niklas Korssell.
Enklaste sättet att beskriva den Stockholmsbaserade gruppen är som ett frijazzband med scratching i stället för traditionella soloinstrument. De senaste fem-sex åren har Rock Out bestått av Niklas och skivspelarvirtuosen Henry Moore Selder, men nu har duon blivit en trio genom att Ida Lundén tillkommit på clavinet. Förra året släpptes den liveinspelade debuten Sound Check. Där går Henry loss på vinyl med allt från hiphop och svenska visor till de duellerande banjospelarna från filmen Den sista färden. - Allt är improviserat, inget är planerat, säger Niklas. - Vi bestämmer ett gemensamt mål, men sen vet jag inte ens vilka plattor Henry ska använda. Det är bara att haka på. Sist vi skulle spela i Göteborg hade vi glömt skivorna. Då gick vi till Myrorna och plockade åt oss femkronorsfynd. Urstockholmare På nästa Rock Out-album, som kommer under våren, finns dock ett tema: Johann Sebastian Bach. Arbetsnamnet är det närmast göteborgsvitsiga Barock Out. - Ett tag var det populärt i jazzkretsar att göra egna tolkningar av klassiska kompositörer, och detta är väl nåt slags reaktion på det. De två originalmedlemmarna, båda urstockholmare och födda 1973, har spelat tillsammans i olika punk- och popband sen slutet av 80-talet. Henry har ett förflutet i retrorockiga Mazarine Street, är medlem i elektroniska Puppet Masters och gör dessutom kortfilmer och musikvideor (bland annat åt The Hives). Niklas har även spelat med hyllade popkometerna The Plan. Ung publik - För min del väcktes jazzintresset till liv när jag jobbade i en skivaffär. Sen har vi umgåtts mycket med saxofonisten Mats Gustafsson. Vi har förresten ett band tillsammans med honom, DJustable. Rock Out har hittills hunnit med två svenska turnévändor. Och då har de inte spelat för jazzgubbar. - Vår publik är ung. Det finns en ny generation som gillar avantgardemusik.

Publicerad 2003-03-13 ULF BENKEL Göteborgsposten

PRESSRELEASE

ROCK OUT består av Henry Moore Selder från grupperna Chihuahua och Puppet Masters och Niklas Korsell från The Plan på skivspelare respektive trummor. Bandet bildades 1997 och har sedan dess spelat i en mängd olika sammanhang, både inom improvisationsmusik och på rockklubbar. Nu släpper de sin första fullängdsskiva. Bandets musik skapas i stunden och utgår från de ljud och stämningar skivorna bidrar med. Skivspelaren används också som ett instrument. Genom att exempelvis låta nålen snurra på etiketten skapas ett vitt brus som kan manipuleras med DJmixerns tonkontroller. Trummorna följer skivspelaren som följer trummorna och ny musik skapas. Musiken är i första hand improviserad även om vissa ramar dras upp innan speltillfällena. Bandets musik har bland annat beskrivits som frijazzpunk och cut uprock. Eftersom Rock Out improviserar fram sin musik i livesammanhang pelades också Sound Check in live med publik. I samband med inspelningen gjordes även en livevideo som går att beställa genom Ideal Recordings via www.idealrecordings.com. Sound Check är ett samarbete mellan Make it Happen och Göteborgsbaserade Ideal Recordings, och distribueras i norden av Amigo. Rock Out finns också med på samlingsskivan All Songs are Sad Songs som släpptes i september på Make it Happen.

<<< back to rock out
<<< back to discography
<<< back to index